Subconsciously

Life isn't about finding yourself, it's about creating yourself ...

Grundläggande squash regler

Kategori: Fitnesszilla

Hur funkar det att vara två motspelare på samma plan? Det undrar många som inte spelat squash. Varför står man inte bara i vägen för sin motspelare så att man vinner bollen?;)

Det finns självklart regler som är gjorda för att spelet skall flyta på bra med så lite störningsmoment som möjligt.

Här är en liten sammanfattning:

När man slagit bollen är man skyldig att ge sin motspelare fri väg till bollen
Om man hindrar sin motspelare att komma till bollen döms “LET” och bollen spelas om.
Hindrar man motståndaren att slå sitt slag genom att stå i dennes sving eller är placerad rakt framför honom så att motståndaren inte har fritt spelutrymme på frontväggen döms “STROKE” till motståndaren som då vinner bollen.
Om man träffar sin motspelare med bollen och den skulle ha nått fram till frontväggen vinner man bollen, detta skall helst undvikas och man ska hellre ta en stroke än att slå sin motståndare.
Om man träffar sin motståndare och bollen inte skulle ha nått fram till frontväggen förlorar man poängen.
Det är lätt hänt att det uppstår dispyter när man bedömer huruvida det ska vara let eller stroke, vid tävlingar har man en domare som bestämmer men vid motionsspel är det upp till en själv och sin motspelare. Det är viktig att vara sportslig och inse att man faktiskt kan missbedöma situationen i all hast. Det är ALDRIG värt att bli osams med sin spelpartner angående en let-situation. Spela hellre om bollen om ni inte kan komma överens.

SERVE
Man börjar ofta med att lotta om vem som får börja serva. Vinnaren väljer sedan vilken sidan han eller hon vill serva ifrån och om man vinner bollen slås nästa serve från motsatt sida osv.

När man servar måste man stå med minst en fot i den lilla serverutan och slå bollen direkt i frontväggen, diagonalt över till den större serverutan på andra sidan.
Serven får inte gå i sidoväggen innan den studsar i frontväggen, efteråt är det däremot ok. Man får inte heller studsa bollen i marken innan man slår serven.

RALLY MELLAN TVÅ SPELARE

Under bollrallyt, spelet, så slår man vartannat slag.
Bollen får studsa en gång i golvet innan man tar den men kan med fördel slås på volley.
Bollen får vallas i både sido- och bakväggen innan den går i frontväggen. Enda kriteriet är att bollen når frontväggen, ovanför plåten innan den går i marken. Man måste även hålla bollen inom banan som förklaras i delen om banan.
Rallyt fortsätter tills bollen antingen går utanför banan, studsar under plåten eller studsar två gånger.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: